Zonnepanelen op de Martinihal

Maandag 15 oktober mocht ik symbolisch het eerste zonnepaneel op het dak van de Martinihal leggen. In totaal komen er 400 op het dak te liggen. Tegelijkertijd worden alle lampen in de sporthal vervangen door led-verlichting. Een mooie stap om het energieverbruik van de gemeente duurzamer te maken. Dat er nog maar vele mogen volgen!

0-op-de-meter
Het is mijn taak én ambitie om Vught voor te bereiden op de energietransitie. Dat gaat niet zo snel en eenvoudig als ik vaak zou willen. De regionale energiestrategie of de warmteplannen die opgesteld moeten worden zijn daar belangrijke, maar ook enigszins abstracte, onderdelen van. Juist daarom is het van belang om ook zichtbare en tastbare resultaten te hebben en als gemeente het goede voorbeeld te geven. Het verduurzamen van de Martinihal – reeds eerder besloten, maar pas nu uitgevoerd – is daar een goed voorbeeld van. Evenals de investering voor 1.400 zonnepanelen op het dak van de sporthal Elzenburg en het IKC waar de raad recent mee heeft ingestemd. Deze stappen leveren een belangrijke bijdrage aan de opgave uit het coalitieakkoord om een 0-op-de-meter organisatie te worden. Dat betekent dat de energie die gemeentelijke gebouwen verbruiken zelf wordt opgewekt uit hernieuwbare bronnen.

Het dak op
De 400 zonnepanelen op de Martinihal zijn dus pas een eerste stap. Er zullen er nog vele moeten volgen. In de conceptbegroting zijn daarom ook extra middelen voor 2019 opgenomen om te werken aan de lokale vertaling van de regionale energiestrategie, om versneld de lantaarnpalen te vervangen door ledverlichting, om energiebestemmingsplannen te maken etc. Maar elke stap die daarvoor wordt gezet moet ook zichtbaar gemaakt worden. Dus mocht ik het dak van de Martinihal op om zelf een paneel neer te leggen.

Het symbolische ‘eerste’ paneel
De mannen waren al begonnen en de eerste panelen lagen inmiddels al. Helemaal het eerste paneel was het dus al niet meer. Maar net voor de lunch kon ik samen met de mannen een paneel op zijn plek leggen en aansluiten. Om na een kort praatje de overige 389 panelen door de mannen zelf te laten installeren. Hoewel ze wel aangaven dat ik altijd een sollicitatie mocht insturen als het niks zou worden met het wethouderschap…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.