Terugkijken na één maand wethouder

Vandaag is het precies één maand geleden dat ik begon met mijn eerste werkdag als wethouder. Dat zijn natuurlijk nog geen 100 dagen, de periode die gebruikelijk wordt genoemd om het ‘nieuwe’ van je af te werpen en een duidelijk eigen profiel neer te zetten. Maar het is wel een mooi moment om terug te blikken.

“Je bent nooit meer thuis in het weekend”
Toen ik na de onderhandelingen voormalige collega’s vertelde over mijn beoogde portefeuille als wethouder, kreeg ik steevast als reactie dat ik nooit meer thuis zou zijn met sport én cultuur. Het valt nog reuze mee, maar het klopt wel dat er elk weekend wel minimaal een bezoek gepland staat. Ik viel direct met mijn neus in de boter met bezoeken aan het jubilerende VVC (50 jaar) en de golfclub Vught (25 jaar), met de avondvierdaagse, een toernooi voor vluchtelingen van Zwaluw VFC en de afsluiting van het seizoen van de Jeugdnatuurwacht en harmonie Kunst & Vriendschap. En ondertussen stromen de uitnodigingen voor openingen, bezoeken en jubilea na het zomerreces al binnen. Dat is ook niet erg, want het is erg leuk om te doen.

Op een rijdende trein
Eerder schreef ik al dat wethouder worden op een rijdende trein springen is. Je bent verantwoordelijk voor alle eerder genomen besluiten en valt middenin lopende dossiers. Zo kreeg ik onder andere De Speeldoos en natuurlijk de beuk op het Maurickplein in mijn schoot geworpen. De Speeldoos is een kwestie die al jaren speelt – met intensieve onderzoeken het afgelopen jaar – en waar een definitieve keuze noodzakelijk is. En hoewel naar mijn mening niemand graag het voortbestaan van De Speeldoos in het geding ziet komen, sta ik voor de volle 100% achter het pijnlijke besluit om de subsidie vanaf 1 januari 2019 af te bouwen. Met unanieme steun van het college en de gemeenteraad. Gelukkig ook met de harde afspraak dat we niet bezuinigen op cultuur en dat we de middelen blijven investeren in amateurkunst. Voor de beuk geldt dat ik aantreed op het eind van het reeds doorlopen traject. Het geheel overdoen hiervan met andere randvoorwaarden is niet reëel en vind ik onbehoorlijk bestuur. Denk aan de verwijten die ik acht jaar geleden de toen nieuwe coalitie van GB-VVD-D66 maakte na het schrappen van de rotonde Postweg-Kampdijklaan op het laatste moment. Wel heb ik als wethouder opdracht gegeven tot een Boom Effect Analyse (BEA) om het alternatief van de Natuur en Milieugroep Vught nogmaals kritisch te bekijken en daarmee onze eigen Nota Groen na te leven. Maar tenzij deze BEA uitwijst dat eerdere aannames onjuist waren, zal het bestaande plan worden gerealiseerd en zal de beuk helaas gekapt worden in oktober…

Wennen aan de nieuwe rol
Die nieuwe rol is wennen. Als fractievoorzitter van PvdA-GroenLinks was het eenvoudiger om ergens een (kritische) mening over te hebben en deze direct te uitten op social media en in de kranten. Nu moet ik checken of mijn aannames kloppen voor ik iets zeg en natuurlijk ook mijn collega’s niet verrassen. Er wordt meer gewicht gehangen aan de woorden van de wethouder dan van een raadslid uit de oppositie. Ook de verwachtingen van inwoners zijn anders. Als ik iemand voorheen liet weten het niet met ze eens te zijn, konden ze nog altijd een van de andere 20 raadsleden opzoeken voor steun. Aangezien er maar één verantwoordelijk wethouder de portefeuillehouder is voor de verschillende dossiers, weegt een ‘nee’ van mij nu veel zwaarder. Tot slot is ook de weekindeling nog even zoeken. Elke maandag zit vol met ambtelijke overleggen over lopende dossiers en elke dinsdag vergadert het college. Ergens tussen vrijdag en deze vergaderingen moet ik alle stukken lezen (en ja, die lees ik nog netjes allemaal).

Het verschil maken
Het toetreden van PvdA-GroenLinks tot de coalitie moet een zichtbaar verschil maken. Dat heb ik als lijsttrekker continu geroepen tijdens de verkiezingen. Nu moet ik het ook waarmaken als wethouder, gesteund door het mooie coalitieakkoord dat we gesloten hebben. Een maand is nog te kort om grootse resultaten te bereiken. Hoewel ik blij ben met de wijze waarop we de afspraak om meer betaalbare woningen te realiseren aan het vertalen zijn en de besluiten om in principe bij alle nieuwbouw gasloos te bouwen (dus geen uitzonderingen maken) en voortaan voor doelgroepen ook zwemdiploma B en C te vergoeden. Ook ben ik zeer tevreden over de wijze waarop collega-wethouder Guus van Woesik de prioriteit rijksinfrastructuur oppakt. Dat is voor PvdA-GroenLinks immers ook een cruciaal speerpunt. Maar mijn persoonlijke ambitie is vooral om een succes te maken van de paragraaf ‘groen, energie en klimaat’. Daarom wil ik graag samenwerken met de Natuur- en Milieugroep Vught en VET Vught en heb ik direct na mijn aantreden gevraagd om een kennismakingsgesprek met beide organisaties. Daarom heb ik me aangemeld voor de regionale koplopers voor energie en klimaat (bij AgriFood Capital nota bene, waar ik altijd zeer kritisch op ben). Bij het bereiken van mijn 100 dagen wil ik dan ook laten zien hoe ik het verschil ga maken: met alle afspraken uit het coalitieakkoord, met de daarbij ingebrachte speerpunten van PvdA-GroenLinks en met mijn persoonlijke ambities voor groen, energie en klimaat.

Open en toegankelijk
Tussen het inlezen in alle dossiers en de ambtelijke overleggen, collegevergaderingen en bestuurlijke overleggen met verenigingen en organisaties door, probeer ik zichtbaar en aanspreekbaar te zijn. Deze blog om een inkijkje te geven in mijn werkzaamheden is daar een voorbeeld van. Mensen die me op straat of in de kroeg aanspreken, sta ik nog altijd graag te woord. Mails voor de wethouder met vragen of verzoeken probeer ik zoveel mogelijk persoonlijk te beantwoorden (nu lukt me dat nog in ieder geval). En voor wie een gesprek wil staat mijn deur altijd open (ja, ook voor De Speeldoos). Maar soms is ‘nee’ dan ook een antwoord. Zoals ik goed heb onthouden van de vorige PvdA-GroenLinks wethouder Ben Brands: ‘Houd mensen niet aan het lijntje, maar geef een eerlijk antwoord. Dat is niet altijd wat ze eigenlijk willen horen, maar ze respecteren je dan wel als bestuurder.’ Ik doe mijn best.

3 reacties

  1. Beste Toine ,

    Ik wens je heel veel succes met al jouw werkzaamheden in Vught . Na 39 jaar muziekonderwijs op het Maurick college en ruim 25 jaar te hebben gewerkt op de vughtse muziekschool mag je gerust gebruik maken van mijn expertise hieromtrent!!! Weet je nog de tijd? …van Sugar Lee Hooper…. ik zal dat nooit vergeten!

  2. Hoi Toine

    Ook ik wens je heel veel succes bij de gemeente. Het zal niet altijd van een leien dak gaan met veel verschillende meningen en commentaren op je besluiten.

  3. Dank Anja en Gorettie.
    @ Anja: ja, ik weet het nog goed van de muziekles op Maurick. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/