Terug van weggeweest: de Vughtse zwerfvuildag!

Twee jaar geleden werd de jaarlijkse zwerfvuildag afgestoten door het vorige college. Dat was geen taak voor de gemeente. Maar in het nieuwe coalitieakkoord is opgenomen dat de gemeente deze actie wel weer gaat organiseren. Zaterdag 23 maart 2019 was de eerste keer. En als wethouder afval ben ik daar heel blij mee!

Samen tegen zwerfvuil!
Je kunt er natuurlijk over twisten of het de kerntaak van een gemeente is om voor inwoners een ochtend te organiseren om samen zwerfvuil op te ruimen. Maar ik vond het heel jammer dat twee jaar geleden de organisatie van de jaarlijkse zwerfvuildag door de gemeente werd gestopt. Veel inwoners en verenigingen namen jaarlijks deel aan deze dag om hun eigen leefomgeving schoon te maken. Hiermee werd aandacht gevraagd voor de problematiek van zwerfvuil. Maar ook werd onderstreept dat we samen verantwoordelijk zijn voor onze omgeving.

Terug van weggeweest
Twee jaar heeft PvdA-GroenLinks de zwerfvuildag zelf georganiseerd (met materialen van de gemeente). Heel belangrijk, maar niet hetzelfde signaal als wanneer de gemeente het doet. In het nieuwe coalitieakkoord van Gemeentebelangen, PvdA-GroenLinks en VVD is daarom afgesproken dat de gemeente weer de zwerfvuildag organiseert. En met succes! Want deze eerste keer waren er alweer ruim 100 deelnemer, zoals scoutinggroepen, de jagers, de ijsbaan en groepjes namens politieke partijen en buurten.

Waardering voor het werk
Zelf heb ik rondgelopen op het Moleneindplein en omgeving, samen met leden van PvdA-GroenLinks en D66. Sommige mensen kijken eerst even raar als je er loopt met je prikker en je gele hesje, maar dan valt vaak wel het kwartje en wordt de inzet geprezen. “Goed bezig!”, “Fijn dat je dit doet!” en “Jammer dat mensen het zelf niet opruimen.”. Ook de deelnemers zelf zijn enthousiast. En niet alleen vanwege de broodjes en de loterij bij terugkomst. “Kunnen we dit niet tweemaal per jaar doen?”, werd er al gevraagd. Het is immers een kleine moeite.

Volgende stap: verder betrekken scholen en verenigingen
Mijn intentie is in ieder geval om de zwerfvuildag verder uit te breiden. In mei gaan leerlingen van het Maurick College weer op pad om te prikken. Ook goed voor de bewustwording. Maar het liefst zou ik met meerdere scholen en verenigingen afspraken willen maken in het kader van het programma ‘schoon belonen’. Daarbij kunnen afvalstromen gescheiden worden ingezameld bij deze plekken in plaats van op één grote hoop bij het bedrijfsafval gegooid te worden. En daar kan dan deelname aan de zwerfvuildag als bijbehorende activiteit onderdeel van zijn. Goed voor het scheiden van afval én voor de bewustwording van onze leefomgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.