Taalhuis Vught: basisvaardigheden versterken = meedoen in de samenleving

Dinsdag 10 september werd tijdens de Week van de Alfabetisering het nieuwe Taalhuis in DePetrus geopend. Een belangrijke stap om meer mensen te ondersteunen om mee te (blijven) doen én de realisatie van een punt uit het coalitieakkoord. Ik was zeer blij verrast door de ruime belangstelling en het enthousiasme waarmee het Taalhuis werd ontvangen.

Basisvaardigheden voor iedereen
Eigenlijk worstel ik soms wel met de naam ‘Taalhuis’. Want het gaat zeker om taal; lezen, schrijven en spreken. Maar het Taalhuis richt zich op zoveel meer. Eigenlijk gaat het om basisvaardigheden om mee te blijven doen in de samenleving: taal, rekenen én digitale vaardigheden. Dat dit zo belangrijk is lijkt misschien een open deur, maar veel mensen weten niet dat 1 op de 6 mensen in Nederland laagtaalvaardig is. En dat deze groep voor tweederde bestaat uit autochtone Nederlanders, waarvoor Nederlands de moedertaal is en die gewoon op de basisschool hebben gezeten. Er is dus werk aan de winkel! Maar ook de digitale vaardigheden moeten we niet vergeten. Het wordt steeds lastiger om zonder kennis van internet, mail, smartphones etc. nog informatie te vinden, afspraken te maken, berichten van de overheid te ontvangen of je belastingaangifte in te vullen. Daarom is het mooi dat de bibliotheek al langer veel aandacht besteed aan digitale vaardigheden, onder andere middels een ipadcafé en de cursus digisterker. Maar nog mooier is, dat dit nu ook onderdeel wordt van het nieuwe Taalhuis.

Een ‘eigen’ Taalhuis
Wat ik persoonlijk erg leuk vond, was dat ik een jaar of vijf geleden zelf een periode betrokken was bij het Bossche Taalnetwerk en de realisatie van een Taalhuis in de Bieb in Den Bosch. Destijds was ik beleidsmedewerker laagtaalvaardigheid. Nu mocht ik als wethouder cultuur en media (waar de bibliotheek onder valt) samen met collage Saskia Heijboer van welzijn en participatie, een ‘eigen’ Taalhuis in Vught openen. Een Taalhuis dat samen is ontwikkelt met de buurgemeenten Gestel en Boxtel. Deze 3 gemeenten hebben ook de krachten gebundeld om samen één coördinator aan te stellen. Maar op elke locatie krijgt het Taalhuis een eigen vorm met de lokale partijen en wensen.

Taalambassadeur
De noodzaak om met het Taalhuis aan de slag te gaan werd onderstreept door het verhaal van taalambassadeur Piet van Horrik. Hij gaf aan jarenlang een eigen bedrijf te hebben gehad, maar nooit goed te hebben leren lezen en schrijven. Waar vroeger een zakelijke afspraak werd bekrachtigd met een hand, is de samenleving complexer geworden. Het gaat om contracten, veel papierwerk, mails, internet etc. Zonder basisvaardigheden sta je aan de zijkant. Nadat hij stopte met zijn bedrijf is hij bij het ROC op cursus gegaan. Zijn boodschap: blijf leren, anders kun je niet mee doen.

Ruime belangstelling
De belangstelling voor de opening was boven verwachting. Vanuit de betrokken organisaties was er volop belangstelling: WSD, Bieb, Welzijn Vught, ABZ, KW1C, Sagenn en stichting lezen & schrijven. Maar vooral ook van vrijwilligers die eerder hadden gereageerd op de oproep om actief te worden in het Taalhuis. Dat daar al veel reacties op zijn gekomen is een zeer goed teken. Dat draagvlak en die inzet is cruciaal om van het Taalhuis een succes te kunnen maken. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Aan de slag
Met het tekenen van het convenant Taalhuis Vught door alle samenwerkende partijen in het netwerk, werd het startsignaal gegeven. En nu aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.