Start huurharmonisatie binnensportaccommodaties

Is het eerlijk, als een huurder voor een ruimte in de ene sporthal meer huur moet betalen als voor ongeveer eenzelfde ruimte in een andere sporthal? Nee, natuurlijk niet. Toch is dat nu de feitelijke situatie in Vught. Daarom heb ik de opdracht gekregen om te komen tot huurharmonisatie. En dat wil ik graag samen met de huurders doen. Op dinsdag 8 januari hebben we hier een start mee gemaakt.

Nieuwe zalen, verschillende tarieven
De gemeente heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in de binnensportaccommodaties. Een aanbouw bij de Martinihal, renovatie van de gymzaal in Cromvoirt, nieuwe sporthallen in Vught-Noord en bij Elzenburg en natuurlijk nog de te bouwen beweegzaal bij basisschool De Springplank. Voldoende ruimte om enkele verouderde, kleinere gymzalen af te kunnen stoten. En voldoende ruimte om doordeweeks overdag scholen te faciliteren voor de gymlessen en in de middagen, avonduren en weekenden te verhuren aan sportverenigingen. Maar bij het realiseren van deze nieuwe accommodaties, zijn ook nieuwe huurprijzen bepaald. Huurprijzen die variëren, waarschijnlijk afhankelijk van de gepleegde investeringen. Met als resultaat dat in de ene sporthal een zaal voor nog geen € 20,- per uur te huren is en in de andere meer dan € 25,- per uur kost.

Onderzoek naar huurharmonisatie
In het coalitieakkoord van GB, PvdA-GroenLinks en VVD is daarom afgesproken te komen tot huurharmonisatie. Na het realiseren van alle nieuwe binnensportaccommodaties, is het tijd om de tariefopbouw kritisch tegen het licht te houden. En niet om bij voorbaat de tarieven te moeten verhogen dan wel verlagen, maar om ze vergelijkbaar te maken. Een sportvereniging zou niet bevoordeeld of benadeeld moeten worden, omdat ze toevallig in een goedkopere of juist duurdere accommodatie een ruimte kan huren. Maar wat is dan een goede verdeelsleutel? Waar moet je rekening mee houden? Vierkante meters? Aanwezigheid kantine? Belijning? Aanwezige materialen?

Startbijeenkomst met sportverenigingen
Ik heb er bewust voor gekozen om niet vanuit de gemeente een nieuwe verdeelsleutel te verzinnen en op te leggen, maar om eerst het gesprek met sportverenigingen aan te gaan. Daarom waren alle gebruikers uitgenodigd voor een startbijeenkomst op 8 januari in het raadhuis. En dat heeft heel veel ideeën opgeleverd voor een nieuw model voor tariefopbouw. Ook ideeën die lastiger te verwerken zijn. Zoals dat bij de ene sport er meer mensen gelijktijdig in dezelfde zaal kunnen sporten dan bij de ander (en dus ook samen de huurkosten dekken met contributie). Maar het streven is ook om te komen tot een transparant tariefstelling. Dan is het lastig om per sport andere tarieven voor dezelfde ruimte te vragen. Al met al veel om nog eens goed op te ‘kauwen’.

Maar wat wordt het nieuwe tarief dan?
Ondertussen is voor de verenigingen natuurlijk de uiteindelijke vraag wat de zaal gaat kosten. Want het is duidelijk dat verschillende binnensportverenigingen het financieel lastig hebben. De huur is een grote uitgavepost op de begroting en er is amper capaciteit om zelf andere inkomsten te genereren. Dan betekent het wel wat als je – zoals Prins Hendrik afgelopen weekend – de Martinihal 2,5 dag huurt voor regionale wedstrijden of als je – zoals VVC – een dag de zaal nodig hebt voor een toernooi voor basisscholen. Het is prachtig dat verenigingen die activiteiten ontplooien, maar het moet ook financieel gedragen kunnen worden. En is het niet de doelstelling van de gemeente om iedereen zoveel mogelijk te laten sporten en bewegen? Dan moeten we zorgen dat onze sportaccommodaties optimaal gebruikt (blijven) worden! Voor de zomer wil ik met de sportverenigingen het proces om tot een eerlijke en begrijpelijke verdeelsleutel te komen afronden, om daarna in de gemeenteraad de discussie te voeren over de betaalbaarheid en de bijdrage van de gemeente. Daaruit komen de nieuwe tarieven vanaf 2020 voort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.