Samen bouwen aan een nieuwe Speeldoos

De kogel is door de kerk: De Speeldoos gaat na 1 juli 2019 verder als sociaal-cultureel centrum. Dat betekent geen professionele voorstellingen meer in het theater, maar wel continuïteit voor de activiteiten van verenigingen en de muziek-, musical- en danslessen.

Pijnlijke keuze
Het is natuurlijk nooit leuk om een gewaardeerde voorziening ‘af te breken’. En het is extra vervelend als diverse medewerkers die zich jarenlang met hart en ziel hebben ingezet nu ontslag aangezegd krijgen. Maar desondanks blijf ik erbij dat dit een noodzakelijke stap is. Het is ook mijn opdracht om een einde te maken aan de jarenlange discussie. Nu een harde keuze maken geeft iedereen de noodzakelijke duidelijkheid voor de toekomst. En dat is niet slechts een ‘platte’ centenkwestie.

Gekozen voor amateurkunst
De gemeente heeft reeds in 2004 ervoor gekozen alleen nog te investeren in de ondersteuning van amateurkunst. Na een rechtszaak aangespannen door De Speeldoos, is de gemeente in 2007 in het gelijkgesteld bij de Raad van State. Daarna is echter verzuimd om dit besluit te effectueren. De Speeldoos heeft haar professionele activiteiten voortgezet en steeds beweerd dat dit zonder subsidie kon. De gemeente heeft hier wel jaarlijks bij elke subsidieverantwoording kritische vragen over gesteld, maar nooit echt doorgepakt. Wel heeft de gemeenteraad elke keer opnieuw uitgesproken dat er geen euro naar professionele kunst mag.

Niet voor professionele podiumkunsten
Inmiddels erkent De Speeldoos wel publiekelijk dat er subsidie is besteed aan professionele podiumkunsten. Dat is de verdienste van interim directeur Hans Kraaijeveld. Hij heeft het inzicht gegeven in de financiële cijfers zoals al jaren werd gevraagd. Maar dan achteraf concluderen dat dit subsidiegeld – weliswaar tegen de afspraken in – toch goed is besteed aan de kunsten, gaat volkomen voorbij aan de inhoudelijke keuze van de gemeente. Daarom vond ik het belangrijk om direct duidelijk te maken dat in de nieuwe cultuurnota het aanbieden van professionele podiumkunsten geen onderwerp zal zijn. Dan zou ik volkomen voorbij gaan aan de kaders die de gemeenteraad heeft gesteld en afgelopen december nog unaniem heeft bekrachtigd. Daarom kon ik ook niks met voorstellen van de fracties van SP en CDA om nog geen keuze voor de toekomst te maken.

Nu duidelijkheid bieden
Het is mijn overtuiging dat dit het moment was om een hele dikke streep onder het verleden te zetten. Niet uitstellen en wachten op het opstellen van een nieuwe cultuurvisie. Misschien een route die je normaal wel zou volgen, maar onverstandig gezien de voorgeschiedenis. Het rapport van het interim-bestuur van De Speeldoos levert alle noodzakelijke informatie. De gemeenteraad heeft keer op keer een heldere keuze gemaakt. Daarom was dit het moment om de knoop door te hakken en de harde keuze voor omvorming naar een sociaal-cultureel centrum te maken. Niet kiezen en nog een jaar afwachten is een garantie op een nieuwe discussie.

Stevige basis leggen voor de toekomst
Ik begrijp ook dat er mensen teleurgesteld zijn en dit als een groot verlies ervaren. Daar zet ik graag een ander beeld tegenover. Een half jaar geleden dreigde sluiting van de deuren van De Speeldoos. Ik was al druk op zoek naar alternatieven voor de verenigingen en lessen. De voltallige gemeenteraad heeft zich nu helder uitgesproken voor behoud van De Speeldoos. De deuren gaan dus niet sluiten. Er is per direct zelfs € 387.455,- extra beschikbaar gesteld, zodat De Speeldoos niet failliet gaat en ook deze maand de salarissen van medewerkers kan betalen. Er is unaniem gesteld dat het gebouw overgenomen mag worden. Komend jaar wordt uitgewerkt hoe het gebouw wordt gerenoveerd dan wel welke nieuwbouw er komt. Een miljoeneninvestering waarmee een stevige basis voor de toekomst wordt gelegd. En de garantie voor alle gebruikers dat de gemeente garant staat dat zij gebruik kunnen blijven maken van een goede voorziening.

Uitdaging: samen bouwen aan nieuwe Speeldoos
De uitdaging voor een nieuw bestuur van De Speeldoos is dan ook niet om een organisatie af te breken, maar om samen met de gemeente een nieuwe Speeldoos te bouwen. Een stevige basis voor amateurkunst waarop de komende jaren gebouwd kan worden. Natuurlijk in samenhang met het regionale culturele aanbod. Waarbij mogelijk er alsnog ruimte ontstaat voor try-outs of startende artiesten in samenwerking met het Theater aan de Parade. Maar waarbij voor iedereen helder is dat amateurs centraal staan. Een prachtige uitdaging!

4 reacties

 1. Heldere uiteenzetting van de feiten en juiste beslissing Toine.
  Wij van toneelvereniniging Doe’k gaan ervan uit dat wij ook komend seizoen onze jaarlijkse toneeluitvoeringen kunnen opvoeren in de Speeldoos.

 2. Beste Toine,

  Fijn dat je weer het straatje van de gemeente schoonveegt. Jij en ik weten beter. In het rapport dat de inetrim-directeur Hans Kraaijenveld opleverde ( http://www.aridion.nl. ) wordt gewag gemaakt van de zeer kwalijke wijze waarop B&W in dit dossier gehandeld heeft. Ga je daar ook de media mee in? Of moeten mensen dat zelf maar even op deze website (www.aridion.nl. ) lezen?
  Integriteit levert nog altijd het meeste op.

 3. Beste Toine,

  ter aanvulling;
  Het besluit van de Raad van State betrof het recht van de Gemeente om de subsidie per 2007 te stoppen. Dit recht heeft de Gemeente en heeft totaal niets te maken met de discussie van de afgelopen jaren. Je geeft deze duidelijkheid niet in je blog wat de suggestie wekt dat de huidige handelswijze ook een gerechtelijke goedkeuring zou dragen. Met de feiten moet je zorgvuldig omgaan.

 4. Kleine reactie op je blog

  Dubieuze rol voor burgemeester Roderick van de Mortel en wethouders Guus van Woesik en Peter Pennings tijdens subsidieconflict met Theater de Speeldoos, volgens ex-interimdirecteur Hans Kraaijeveld. ‘Laakbaar bestuurlijk gedrag’. Zijn terugblik is te lezen op: aridion.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/