Presentatie coalitieakkoord 2018-2020/21

Ruim 2 maanden na de verkiezingen was er eindelijk witte rook in Vught. De nieuwe coalitie van Gemeentebelangen, PvdA-GroenLinks en VVD presenteerde donderdagmiddag 31 mei het nieuwe coalitieakkoord én de kandidaat wethouders. Met voor mij een nieuwe rol als wethouder.

“Vernieuwd en vertrouwd”
PvdA-GroenLinks heeft constant de ambitie uitgesproken om bestuursverantwoordelijkheid te willen nemen. Als lijsttrekker heb ik tijdens alle verkiezingsdebatten benadrukt dat we onze idealen willen waarmaken voor Vught en Cromvoirt. Als onderhandelaar heb ik van de fractie en het bestuur heldere kaders gekregen voor een eventueel akkoord. Het geluid van PvdA-GroenLinks moest duidelijk herkenbaar terugkomen. En in het nieuwe coalitieakkoord is dat zeker zo.

4 speerpunten
De deelname van PvdA-GroenLinks is de belichaming van het ‘vernieuwd’ in het coalitieakkoord. Inhoudelijk komen onze speerpunten goed terug. Rijksinfrastructuur is topprioriteit geworden, met een verbeterde samenwerking met de belangenorganisaties en bewoners. Bij woningbouw is een verschuiving zichtbaar naar meer betaalbare woningen, zowel qua nieuwbouw als bij renovatie van vastgoed. Het sociaal beleid van de gemeente wordt verder versterkt met o.a. het VN-verdrag inzake de rechten van mensen met een beperking, aanpak schulden en begeleiding van statushouders. En tot slot is er een ambitieuze paragraaf ‘groen, energie en klimaat’ opgenomen met als concrete stap voor de gemeente om zelf een ‘0 op de meter’ organisatie te worden. Natuurlijk is het coalitieakkoord niet hetzelfde als het verkiezingsprogramma van PvdA-GroenLinks. Maar het is wel een akkoord waar ik trots namens PvdA-GroenLinks een handtekening onder heb gezet.

Op naar de benoeming
Met dit akkoord is de laatste horde genomen om een langgekoesterde wens waarheid te laten worden: wethouder worden van de gemeente Vught namens PvdA-GroenLinks. Ik sta dan ook te trappelen om te beginnen. Maar eerst nog de extra raadsvergadering waarin het coalitieakkoord wordt besproken en de wethouders worden benoemd. Nog een paar dagen wachten tot donderdagavond 7 juni…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.