Pauze

Laatst kreeg ik de vraag: ‘Wat ben je stil op je blog? Ben je ziek ofzo?’. Tja, normaal zou ik de afgelopen weken volop hebben geschreven. Over het plan voor Bewegen in de openbare ruimte met o.a. een BMX-baan, natuurspeeltuin en beweegplein. Of over de nieuwe maatregelen voor bestrijding van de processierups dit jaar. Of de presentatie van de Regionale Energiestrategie (RES) voor de regio Noordoost-Brabant.

Geen tijd voor ‘politiek’ of kritiek
Maar zijn al deze zaken zijn even minder urgent tijdens de huidige Coronacrisis. Uitgebreid bloggen over politieke ambities of resultaten voelt dan niet goed. Ongepast zelfs misschien. Evenals statements over hoe serieus partijen deze crisis wel of niet nemen of voorstellen om bepaalde groepen op enigerlei wijze te gaan ondersteunen in deze crisis. Vast allemaal goedbedoeld, maar het is toch een soort van misplaatste profilering. Landelijk en lokaal past enkel het uitdragen van de genomen maatregelen. Laat eerst de autoriteiten handelen naar beste kunnen tijdens deze crisis en ga pas na afloop evalueren en beoordelen. En dat geldt voor iedereen. Dus ook niet allemaal denken dat je na het lezen van een paar online artikelen plots viroloog bent geworden of toch naar buiten gaan omdat je denkt dat jou toch niks kan overkomen.

Mooie voorbeelden
Gelukkig haalt de crisis bij veel mensen ook het mooiste naar boven. De waardering die nu terecht en veelvuldig wordt uitgesproken voor vele medewerkers in vitale beroepen, de zorg voorop. De initiatieven die ontstaan om belangeloos anderen die aan huis gekluisterd zijn te helpen. De kinderen die kaartjes maken of de muzikanten die optreden op straat voor verzorgingstehuizen. Ook in Vught zijn hier vele mooie voorbeelden van te zien.

De agenda is leeg
Toch is het raar om plots vooral thuis te zitten. Vooral omdat ik met de verkiezingen in aantocht me er helemaal op had ingesteld om tot de zomer nog zoveel mogelijk ambities waar te maken binnen mijn portefeuille en het coalitieakkoord. Maar afspraken met derden zijn uitgesteld en alle uitnodigingen voor bijeenkomsten zijn ingetrokken. Ik kijk tegen een nagenoeg lege agenda aan. Op maandag wel digitale overleggen met ambtenaren, op dinsdag wel college, maar de rest van de week een leegte. Geen werkbezoeken, geen afspraken met externen, geen bewonersavonden of raadsbijeenkomsten. Af en toe even snel afstemmen met een telefoontje of een mailtje over lopende zaken. En natuurlijk de dagelijkse updates van de Veiligheidsregio lezen, evenals de rapportages over binnengekomen vragen en aangepaste dienstverlening door de gemeente. Maar grotendeels is dat uitvoering, waarbij ik dus hele dagen op mijn handen zit. Een ongewenste ‘pauze’ die, gezien de strengere maatregelen die gisteren bekend zijn gemaakt, nog wel even zal voortduren.

Andere daginvulling
Alle tijd dus om met de kinderen iets aan school te doen thuis. Of om te spelen in de tuin. Om tussendoor even te bellen over een vraag van een ambtenaar over een lopend dossier. Om te zorgen dat alles klaar staat om straks wel weer die uitgestelde bewonersavonden te kunnen houden over onze energiestrategie of die herinrichting van een straat. Even bellen met vertegenwoordigers van die vitale beroepen binnen mijn portefeuille om ze een hart onder de riem te steken. En vooral thuis blijven wachten tot deze crisis voorbij is.

Blijf gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/