Over mij

Ik ben Toine van de Ven (1982). Geboren en getogen in het mooie Vught. De gemeente waar ik sinds 7 juni 2018 wethouder mag zijn, op voordracht van de lokale politieke partij PvdA-GroenLinks. Met de ambitie om Vught, Helvoirt en Cromvoirt nog beter en mooier te maken.
Mijn portefeuille (vanaf 2021) omvat: zorg (Wmo), sociale zaken (Participatiewet, minimabeleid en schulden), gezondheid en bewegen, ouderen, openbare ruimte, water en groen, energie en klimaat, kunst en cultuur en subsidie- en accommodatiebeleid.
Mijn voormalige portefeuille (2018-2020) bevatte: onderwijs, kunst en cultuur, sport, verkeer en vervoer, weg- en waterbeheer, openbare ruimte, natuur en milieu, afval, energie en klimaat en financiën.

Studie en werkervaring
Na het voortgezet onderwijs op het Maurick College in Vught, ben ik gaan studeren aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Allereerst mijn favoriete vak: geschiedenis. Hierin heb ik mijn bachelor en master (specialisatie: politieke geschiedenis) behaald. Vervolgens heb ik nog twee masters behaald bij politicologie (specialisatie: internationale betrekkingen) en sociale geografie (specialisatie: Conflicts, territories and identities).
Na mijn stages bij het Ministerie van Defensie en bij IKV Pax Christi en een korte periode gewerkt te hebben in het Europees Parlement, ben ik werkzaam geweest als beleidsadviseur bij diverse gemeenten. Mijn expertise lag binnen het Sociaal Domein, meer specifiek de beleidsterreinen werk en inkomen (Participatiewet) en Wmo/zorg.

Ruime politieke ervaring
In 2002 heb ik na de val van het kabinet Balkenende I mijn sympathie voor GroenLinks omgezet in een lidmaatschap. Belangrijkste reden om te kiezen voor deze politieke partij was de combinatie van de sociale, groene, tolerante/vrijzinnige én internationale standpunten. Sindsdien ben ik op lokaal, landelijk en Europees niveau actief geweest voor de partij.
In Vught ben ik actief sinds de oprichting van een lokale GroenLinks-afdeling in 2005. Daarvoor was ik onderdeel van de afdeling ’s-Hertogenbosch en lid van de permanente campagnecommissie. In Vught werkt GroenLinks al jaren goed samen met de lokale PvdA-afdeling in het lokale samenwerkingsverband PvdA-GroenLinks (voorheen Vught Samen Anders). Voor deze samenwerking ben ik bestuurslid (2005-2006), raadslid (2006-2018), fractievoorzitter (2010-2018) en lijsttrekker (2014, 2018, 2020) geweest.
Landelijk ben ik actief geweest als bestuurslid van de GroenLinkse jongerenorganisatie DWARS (2006-2007). In 2009 heb ik tijdelijk voor GroenLinks Europa gewerkt als campagnemedewerker en daarna als persoonlijk medewerker van Europarlementariër Marije Cornelissen. Van 2010-2013 ben ik tot slot internationaal secretaris geweest in het landelijke partijbestuur van GroenLinks.

Lokaal betrokken
In Vught heb ik een rijk verleden in het verenigingsleven. Vroeger ben ik lid geweest bij o.a. de gym- en turntak van sportclub Prins Hendrik. Ook ben ik als lid en trainer betrokken geweest bij zwemvereniging en reddingsbrigade Nekton en van onderwatersportvereniging Ouwerkerk. Na de start van de jaarlijkse Vughtse ijsbaan in 2009 ben ik hier diverse jaren vrijwilliger geweest.
Daarnaast ben ik jaren actief geweest bij Scouting Vught-Noord. Ooit als 8-jarige welp gestart en daarna betrokken gebleven als leiding, teamleider en voorzitter. Ook ben ik als vrijwilliger verbonden aan de jaarlijkse kindervakantieweek van Jeugd Aktief. Na diverse rollen als groepsleiding, spelleiding, themaspeler en coördinator te hebben vervuld, zorg ik nu voor de ondersteuning bij team faciliteiten. Tot slot ben ik nog actief als lid van carnavalsvereniging De Kaoter is veur Laoter. En dusdanig zeer betrokken bij het carnaval in ons Dommelbaorzedurp.