Midden in de P&C cyclus

Donderdag 14 juni mocht ik voor het eerst aan de bak als wethouder financiën bij de behandeling van de jaarrekening 2017, Burap-I en kadernota. Nog een beetje onwennig aan de andere kant van de tafel bij het college. Vooral ook omdat ik natuurlijk nog niet betrokken was geweest bij het opstellen van deze voorstellen.

Technische discussie
Als raadslid kun je nog weleens duiken als een discussie te technisch wordt. Maar van de wethouder financiën wordt toch verwacht dat hij de stukken van de planning en controlcyclus kan toelichten. En gelukkig hebben we goede medewerkers binnen de organisatie die dat ook uitstekend kunnen voorbereiden. Dus bleek ik opeens (bijna) alles te weten van renteverwachtingen, indexcijfers en risicoparagraven. Terwijl ik me voorheen als raadslid eigenlijk altijd concentreerde op de inhoudelijke programma’s.

Vught staat er financieel goed voor
Zoals diverse raadsleden opmerkten staat Vught er financieel goed voor. Het jaar 2017 is goed afgesloten – met dank aan mijn voorganger – en na verwerking van de meicirculaire laten de jaren 2018 tot en met 2022 ook een positief saldo zien. Natuurlijk staan er nog grote investeringen voor de rijksinfrastructuur aan te komen. Maar daarvoor zijn we dan ook aan het sparen met een bestemmingsreserve. En het is maar goed ook dat we er goed voorstaan, want in het coalitieakkoord zijn nog de nodige wensen opgenomen.

Nieuwe plannen coalitie nog verwerken
De huidige kadernota – een opmaat naar de nieuwe begroting 2019 voor dit najaar – is namelijk nog relatief beleidsarm. Hij was al vastgesteld door het voormalige college, voordat het coalitieakkoord gereed was. Al de nieuwe wensen van de coalitie zijn er ook nog niet in verwerkt. Dat gaan we de komende maanden doen, zodat er in oktober/november wel een begroting ligt waar alle politieke keuzes in verwerkt zijn. Want ondanks alle technische vragen die er kunnen worden gesteld, gaat het uiteindelijk eigenlijk maar om één vraag: wat wil je met de centen bereiken voor Vught en Cromvoirt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/