Meer bewegen én meer groen: win-win

Dit najaar zullen het beweegplein op het Bisschop Zwijsenplein en de natuurspeeltuin op het Lidwinaveld gerealiseerd worden. Tweemaal een aanwinst voor Vught, ingestoken vanuit de ambitie om meer bewegen en sporten te stimuleren. Maar nog mooier is dat het ook een aanwinst is voor een groener Vught en meer biodiversiteit. Een win-win situatie.

Bewegen in de openbare ruimte
Deze coalitieperiode is ingezet op het faciliteren van sporten en bewegen in de openbare ruimte. In het coalitieakkoord waren al een beweegplein en beweegroutes opgenomen. Geleidelijk is deze wens samen met MOVE en inwoners uitgewerkt tot een plan voor de hele gemeente, inclusief een structureel budget voor verdere uitrol van de visie. In 2020 zijn de eerste resultaten daarvan zichtbaar: (professionelere) beweegroutes, het beweegplein, de natuurspeeltuin en een BMX-baan. Maar de komende jaren wordt dit steeds verder uitgebreid. Er moeten nog natuurlijke beweegelementen komen in Stadhouderspark en rond de IJzeren Man, meer beweegmogelijkheden rondom sportpark Bergenshuizen, meerdere beweegroutes die deze plekken verbinden etc.

Iedereen en overal in beweging
Ik ben heel enthousiast over deze ontwikkeling. De openbare ruimte daagt zo op meer plekken uit om in beweging te komen. Dat sluit aan bij de ontwikkeling dat meer mensen willen kunnen sporten en bewegen, waar, wanneer en met wie ze willen. Mooi is ook dat iedereen wordt uitgedaagd binnen de eigen mogelijkheden. Er is iets te doen voor jong tot oud. Volgende stap in de ontwikkeling is om ook de ‘normale’ speeltuinen die erop diverse plekken zijn, om te vormen tot meer multifunctionele speelplekken voor kinderen, jongeren, ouders en ouderen.

Maar niet ten koste van groen
Om dit mogelijk te maken worden plekken in de openbare ruimte beschikbaar gesteld. Grasvelden en groenstroken krijgen een nieuwe functie. Maar zonder dat dit ten koste gaat van het groen. Sterker nog, het groen wordt erdoor versterkt. Daarvan zijn de natuurspeeltuin en het beweegplein twee prachtige voorbeelden.

Van kaal grasveld naar meer biodiversiteit
Nu gaat het om twee locaties waar vooral sprake is van grasvelden. Het Lidwinaveld is immers ook een evenemententerrein voor bijvoorbeeld het circus, de kermis of activiteiten van MOVE. Het Bisschop Zwijsenplein wordt ook gebruikt door basisschool De Lichtstraat voor activiteiten. Voor deze functies moet ook ruimte blijven, maar het mag wel diverse en kleurrijker. De natuurspeeltuin zal bijna de helft van het huidige Lidwinaveld beslaan en ruimte bieden aan meer groen, opvang van water, heuvels en bomen. Ook op het Bisschop Zwijsenplein worden meer bomen aangeplant en komen er een tiny forest, plantenborders en bloemrijke kruidenstroken. Juist omdat het hier nu om grasvelden gaat met veel ruimte, kunnen hier de bomen echt uitgroeien tot monumentale bomen voor de toekomst. Geen dunne sprietjes, maar échte bomen.

Ander groen moet de norm worden
Vught kent natuurlijk nog vele andere plekken waar sprake is van strak gemaaide gazons en bermen. Engelse gazons. In sommige ogen is dit nog steeds het hoogst haalbare. Nog steeds krijgt de gemeente telefoontjes van omwonenden als de berm te lang niet is gemaaid. Maar dat Engelse gazon voegt te weinig toe als het gaat om het vasthouden van water in de bodem, schaduwwerking of biodiversiteit. Daarom moeten we op veel meer plekken werken met extra aanplant van bomen en struiken en het toepassen van kruidenrijke randen. De Engelse gazons moeten de uitzondering worden.

Win-win
Binnenkort gaat op beide plekken de schop de grond in. Beweegtoestellen gaan worden geplaatst op het Bisschop Zwijsenplein en heuvels en natte plekken gaan worden gerealiseerd op het Lidwinaveld. Het komende half jaar zal vervolgens moeten worden benut voor de aanplant van het groen. Zodat beide plekken een aanwinst voor het dorp worden: volop ruimte om te bewegen in het prachtige groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/