Meedraaien in de vitale sector afvalinzameling

Tijdens deze coronacrisis lijkt er geen einde te komen aan het afval dat overal van zolders en uit garages gehaald wordt. De afvalinzameling is dan ook niet voor niets een vitaal beroep. Maar wel met beschermende maatregelen. Als wethouder afval mocht ik het zelf ervaren tijden het meelopen op de milieustraat en achterop de vuilniswagen.

Drukte op de milieustraat
Na alle verhalen over lange rijen voor de milieustraat, helemaal tot de rotonde achterin op De Ketting, wilde ik dit met eigen ogen zien. Eerder heeft de gemeente al de openingstijden van de milieustraat verruimd naar drie volle dagen: woensdag, vrijdag en zaterdag. Om dit mogelijk te maken zijn extra medewerkers ingezet die bijvoorbeeld op onze sportaccommodaties werken. Zo stond ik met twee heren die normaal de Martinihal beheren. Toch blijft er een lange rij voor de poort staan, aangezien er maar drie auto’s tegelijkertijd worden toegelaten op de milieustraat. Verdere verruiming van de openingstijden is echter lastig, omdat het ingezamelde afval ook weer opgeruimd dient te worden.

Noodzaak of een uitje
De woensdagochtend dat ik meedraaide op de milieustraat, stonden rond half negen al de eerste auto’s voor de poort. Op vrijdag en zaterdag schijnt het nog drukker te zijn, waardoor op sommige momenten de wachttijden flink kunnen oplopen. Voor de een is dat noodzaak, omdat het huis leeg moet i.v.m. een verhuizing of omdat die nieuwe keuken al lang gepland was. Voor anderen lijkt het eerder een uitje om eventjes het huis te ontvluchten. Zo kwam er een ouder echtpaar langs om slechts één oude fonduepan weg te brengen. Ook viel me op dat veel mensen alleen oud papier en plastic komen brengen. Twee afvalstromen die beide ook tweewekelijks aan huis worden ingezameld.

Ook meer afval aan de straat
Ook de inzameling van afval aan huis gaat gewoon door. Papier, plastic, glas, groenafval, restafval; het wordt allemaal nog steeds opgehaald door de afvalstoffendienst ’s-Hertogenbosch. Ik mocht donderdagochtend mee bij de inzameling van PMD (plastic, metalen en drankkartons) in Vught-Zuid. Een fikse berg, want de vrachtwagen waarop ik meerijdt haalt op zo’n dag twee keer 4000 kilo afval op. En om alles op te halen rijdt er nog een tweede vrachtwagen (circa 6000 kilo) en een extra hulpvrachtwagen (circa 3000 kilo) rond. En dat twee dagen per twee weken. Ook bij deze reguliere huis-aan-huis inzameling van afval is het effect van corona merkbaar. Zo neemt de hoeveelheid afval toe. En de grijze kliko voor restafval lijkt de laatste weken vaker op grof afval dan huisafval volgens een medewerker.

Wat kenmerkt Vught?
Het is natuurlijk interessant om van de mannen die dagelijks afval in onze straten ophalen te horen wat de ervaringen in Vught zijn. Wat het meeste opvalt is dat na bijna een jaar nog veel te vaak mensen blik of kapot glas of lampen bij het glas stoppen. En dan blijft de glasbak ongeleegd staan. Sowieso is Vught nog zo’n beetje de enige gemeente waar glas aan huis wordt opgehaald. En veel glas, want er ‘wordt duidelijk veel wijn gedronken in Vught’. Ook bij het plastic wordt tijdens het ophalen gekeken of er geen verkeerde spullen in de zakken zitten. Zakken met hard plastic of piepschuim worden niet meegenomen. Toch is het ook lastig om tijdens het ophalen snel te zien wat er allemaal in de zak zit. Zelf heb ik tweemaal een zak achterin de wagen gegooid, waarbij ik op basis van het geluid vervolgens vermoedde dat er ook glas in de zak zat. Toch geeft de afvalstoffendienst gelukkig ook aan dat de bewuste vervuiling van de afvalstromen in Vught meevalt. Inwoners scheiden over het algemeen goed.

Ophalen aan de deur
Vught kent natuurlijk een heel luxe systeem van afvalinzameling, waarbij bijna alles voor de deur kan worden opgehaald. Toch is het lastig als dat ‘voor de deur’ letterlijk wordt opgevat. De chauffeur die tijdens het rijden steeds achter hegjes en tussen ouders speurt naar zakken en dozen. De medewerkers gaven aan liever centrale punten per straat te zien. De pilot met ringen voor het plastic vielen dan ook in de smaak. Als mensen de zakken maar niet vastknopen.

Blijvende toename afval
Al weken blijft er veel afval op de milieustraat en aan de straat aangeboden worden. Terwijl je zou zeggen dat al die zolders en garages inmiddels wel leeg moeten zijn. Ook de prullenbakken in de openbare ruimte zijn veel voller dan gebruikelijk. Deze worden inmiddels ook al vaker leeggemaakt. Voor textiel geldt nu zelfs dat de inzamelbakken zijn weggehaald, omdat de sorteercentra het niet meer aankunnen tijdens deze coronacrisis en dit goed herbruikbare materiaal anders verbrand gaat worden met het restafval. Alle afvalinzameling gaat gewoon door, maar inwoners wordt wel gevraagd om textiel nog even te bewaren zodat dit later wel hergebruikt kan worden. Gelukkig is daar nu alle ruimte voor op al die zolders en garages.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/