Kennismakingstour langs de basisscholen

Vrijdag 7 september was de eerste ronde van mijn kennismakingstour aan alle basisscholen in Vught en Cromvoirt. Een mooie gelegenheid om alle gerenoveerde en nieuwe scholen te bezichtigen, kennis te maken met de directeuren en de diversiteit van het aanbod in onze gemeente te ervaren.

Impuls onderwijshuisvesting (bijna) klaar
De afgelopen jaren heeft Vught flink geïnvesteerd in het basisonderwijs. Dankzij het Integraal Huisvestingsplan (IHP) I en II zijn nagenoeg alle scholen voorzien van renovatie of nieuwbouw. Met de realisatie van De Avonturier bij Elzenburg wordt het IHP II afgerond. Daarmee staat de huisvesting van het onderwijs in Vught er kwalitatief goed voor. Toch zijn er nog wel zaken te doen. Zo is er nog uitbreiding nodig voor het speciaal basisonderwijs bij Zuiderbos (voorheen De Zwengel). Ook is er nog behoefte aan extra ruimte bij basisschool De Koningslinde. En er moet nog een passende oplossing voor de nieuwe ‘structuurgroepen’ bij De Lichtstraat worden gevonden, na de opheffing van de Hertog van Brabantschool. Maar de afronding van het IHP is ook een mooie kans om na jaren focus op huisvestingsproblemen, ook naar verdere versterking van het onderwijs te kijken.

Veel diversiteit in aanbod
Voor deze kennismakingstour bezocht ik samen met de beleidsadviseur onderwijs 7 van de 10 basisscholen (De Koningslinde, Zuiderbos en Talent volgens binnenkort nog). Overal werden we warm welkom geheten door trotse directeuren. Trots op hun mooie schoolgebouwen en trots op het onderwijs dat ze er geven. Opvallend is de diversiteit van het onderwijsaanbod in Vught. Van een meer klassieke indeling met groepen tot clustergroepen met onder-, midden- en bovenbouw. Met en zonder continuroosters (in diverse soorten en maten). Met allemaal eigen accenten op de ontwikkeling van leerlingen op het gebied van cultuur, taal, sport, etc. Er valt echt meer te kiezen voor ouders en kinderen dan slechts de dichtstbijzijnde school. Maar er zijn ook zaken die overal hetzelfde zijn, zoals de uitpuilende prijzenkasten die op (bijna) elke school een ereplek hadden gekregen.

Verder ontwikkelen
Nu de gemeente IHP II afrond en daarmee bijna alle basisscholen van prima huisvesting heeft voorzien, is het tijd om samen verder te kijken. Want er liggen nog steeds kansen om samen het onderwijs in Vught te versterken. Vanzelfsprekend samen met de schoolbesturen zelf, want de belangrijkste taak van de gemeente is de huisvesting. Daarbij denk ik aan de verdere ontwikkeling van integrale kindcentra (IKC’s), het passend onderwijs, vakdocenten gymnastiek in combinatie met Move, omgang met krimp en groei van scholen etc. Mooie uitdagingen om samen op te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *