Geen paniek, ruime meerderheid voor begroting 2020

“Gaat de gemeente nu bezuinigen op …?” Verschillende inwoners en organisaties hebben me die vraag de laatste weken gesteld. En dat is niet vreemd, want er ligt immers een ombuigingsdocument op verzoek van de raad. Dat baart zorgen. Zeker ook als raadsfracties moord en brand schreeuwen over de financiën van de gemeente. Maar de realiteit is veel minder negatief. Er ligt een sluitende begroting en de gemeente kan aan al haar financiële verplichtingen voldoen.

Niet onnodig bezuinigen
Eerder schreef ik al over het proces om tot een sluitende meerjarenbegroting te komen. Het college heeft daarbij als uitgangspunt genomen dat we niet onnodig gaan bezuinigen. Niet harder ingrijpen dan nodig is om de begroting te sluiten en te voldoen aan de eisen van de provincie (onze toezichthouder). Natuurlijk zijn er risico’s zoals schommelende inkomsten van het Rijk, ontwikkelingen rijksinfra, onderwijsvraagstukken, kostenontwikkeling (jeugd)zorg etc. Maar er is voldoende ruimte om, als deze risico’s zich voordoen, ze op te vangen en dan alsnog te handelen.

Zorgen over schulden
Het college kan dit wel vinden, maar het is de gemeenteraad die de begroting moet vaststellen. Verschillende fracties toonden zich daarbij sceptisch. ‘Greep uit de kas’, ‘na ons de zondvloed-mentaliteit’, ‘slechtste begroting ooit’ en zelfs de angst om onder preventief toezicht van de provincie gesteld te worden. De zorgen richten zich vooral op de hoge schuldpositie van de gemeente. Er is en wordt namelijk veel geïnvesteerd, waarvoor de gemeente leningen moet afsluiten. Denk aan sporthallen, scholen, fietsbruggen, kleedkamers Zwaluw, Battle Axe en natuurlijk de N65 en het spoor.

Voorzichtigheid geboden, maar geen paniek
Al deze leningen zorgen voor een zogenaamde hoge schuldquote (boven de 130%) én lage solvabiliteit (onder de 20%). Dat zijn geen harde normen (het mag gewoon), maar wel signalen om bewust van te zijn. Het college stelt echter dat er geen reden is voor paniek. Vught gaat de leningen heel bewust aan én kan dankzij de lage rente veel meer belangrijke investeringen voor Vught doen. De belangrijkste factor zijn de miljoenen die Vught direct moet betalen voor de rijksinfra. Een bewuste keuze. Die Vught ook kan betalen.

Investeren in leefbaarheid
Vught heeft zich de laatste 10 jaar sterk gemaakt voor verbeteringen aan de rijksinfrastructuur. Allereerst voor de N65: minder barrièrewerking en meer leefbaarheid. Oftewel, verbeteren van de oversteekbaarheid in het dorp en verminderen van de overlast van o.a. geluid en fijnstof. Vervolgens kwam het Rijk met het nieuws over extra personen- en goederentreinen door Vught. Met als schrikbeeld hoge schermen door heel Vught en veel minder oversteken. Toen heeft Vught zich ingezet voor een betere inpassing dan enkel het wettelijk minimum. Inmiddels liggen er concrete plannen voor een verdiepte N65 met 3 ongelijkvloerse kruisingen en een deels verdiept spoor inclusief extra maatregelen voor geluid en trillingen. Zijn deze plannen perfect? Nee. Zijn ze een verbetering voor Vught? Zeker!

De rek is eruit voor de rijksinfra
Vught draagt in totaal €56 miljoen bij aan de voorbereidingen en maatregelen. Heel veel geld voor onze gemeente, maar ook een belangrijke investering voor de komende decennia. Het voorstel van CDA en SP om nu terug te komen op deze afspraken is onwerkelijk. Ja, de rek is eruit. Meer dan dit kan van Vught niet meer verwacht worden. Maar we moeten het ook in perspectief plaatsen. Voor N65 en het spoor wordt ruim 700 miljoen geïnvesteerd, waarvan honderden miljoen extra aan bovenwettelijke maatregelen. Vught draagt hier bij het spoor slechts 3% aan bij. We dienen er duidelijk over te zijn dat Vught niet nog meer kan bijdragen, maar moeten ook betrouwbaar te zijn over de reeds gemaakte afspraken. Inzet moet zijn om niet datgene wat we wel hebben op het spel te zetten, maar om te blijven strijden voor verdere verbeteringen voor onze leefbaarheid.

Ruime meerderheid voor begroting
Uiteindelijk stemden toch 20 van de 21 raadsleden voor de begroting. Ongewijzigd. Zonder onnodige bezuinigingen. Wel met de opdracht om kritisch te kijken naar de schuldpositie en alle eventuele bezuinigingsopties in beeld te brengen. Begrijpelijk, want voorzichtigheid is geboden. Maar tegelijkertijd moeten we onszelf niet klem zetten als er nieuw investeringen (bijvoorbeeld in onderwijs) noodzakelijk zijn. En natuurlijk, geen onnodige bezuinigingen doorvoeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/