Eerste werkdag als wethouder

Na de feestelijke nazit na de installatie van het nieuwe college, was het vrijdag 8 juni tijd om aan de slag te gaan. Mijn eerste werkdag als wethouder; een mooie combinatie van het verkennen van mijn nieuwe werkplek, het regelen van allerlei randvoorwaarden en alvast wat inhoudelijke agendapunten.

Nieuwe werkkamer
Vol enthousiasme om te beginnen stapte ik rond kwart voor negen het nog stille raadhuis binnen. Ik zocht meteen mijn nieuwe werkkamer op de 2e verdieping op, uitkijkend over het raadhuispark en de fontein. Die grote ‘sproeier’ bij het ‘witte kasteeltje’ is een geliefde plek om naartoe te wandelen voor mijn kinderen, dus dat papa daar nu op uitkijkt tijdens zijn werk spreekt tot de verbeelding. De kamer is geheel opgeruimd door mijn voorganger Fons Potters. Wel ligt er op het bureau nog een felicitatiekaart van Fons, waarvoor dank! Eerst maar eens de mailbox checken.

Eerste collegevergadering
Na het instellen en uitreiken van een werktelefoon en laptop met verbinding met het interne netwerk van de gemeente, is het tijd voor de eerste collegevergadering. Een korte, extra collegevergadering om kennis te maken met de nieuwe rol. Op de kamer van de burgemeester staat voor iedereen al een gebakje klaar om deze start te vieren. Burgemeester, 4 wethouders en de gemeentesecretaris in vergadering bijeen. Nu nog wat onwennig, maar over enkele weken waarschijnlijk al een vertrouwd beeld voor elke dinsdag. Guus van Woesik en ikzelf worden als nieuwkomers bijgepraat over de gebruikelijke gang van zaken en praktische zaken zoals bijvoorbeeld de piketdienst, het vakantierooster en de verjaardagspot. De dames van het secretariaat zullen de nieuwe wethouders hier nog verder wegwijs in maken.

De inhoud induiken
Na het college staat de ambtelijke ondersteuning al te wachten om me bij te praten op diverse dossiers in mijn portefeuille. Wethouder worden is ook op een rijdende trein springen en voortbouwen op de keuzes van je voorgangers. Natuurlijk wel met de nieuwe afspraken uit het coalitieakkoord als leidraad. Ik ben blij dat ik meteen de inhoud in mag duiken, want dat doe ik nog steeds het liefst. Na 12 jaar raadslidmaatschap heb ik een redelijke dossierkennis, maar dat is toch wel anders dan de informatie die passeert op het overleg met de wethouder.

Huwelijk bij de ‘buren’
Mijn werkkamer grenst aan de raadzaal oftewel de trouwzaal. Deze middag is er al meteen een huwelijk gepland. Tijdens het doornemen van de mails kan ik op de achtergrond meegenieten van de muziek. Het lijkt me redelijk uniek dat een bruidspaar de trouwzaal binnenkomt op de tonen van ‘Highway to hell’ van AC/DC. Het publiek lacht, dus waarschijnlijk is het wel geslaagd. Pas later als het bruidspaar buiten staat zie ik door het raam dat het bekenden zijn van Jeugd Aktief. Een erehaag van de brandweer en de sirenes van twee brandweervoertuigen verwelkomen het spiksplinternieuwe echtpaar.

Naar huis met bloemen en taart
Na gisteravond na de installatie al met de nodige bloemen naar huis te zijn gegaan, staan er ook vandaag weer boeketten te wachten. Een boeket van de burgemeester voor elk collegelid. Daarnaast krijg ik ook nog een bos bloemen van de bibliotheek. Namens het Waterschap De Dommel is er zelfs een taart gebracht, omdat ze de ‘smaak van de samenwerking’ te pakken hebben en graag willen continueren. Mooi om de samenwerking met deze – en andere – partijen op te pakken. Maar dit weekend eerst verder inlezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/