Duurzame excursie: leren met en van de buren

Vrijdag 29 juni mocht ik op excursie naar het centrum voor duurzaamheid De Knop in Geldermalsen. Vanuit Brabant Woont Slim – de regionale samenwerking voor verduurzaming van woningen in Noordoost Brabant – was dit bezoek aan de buurregio georganiseerd. Helaas ging naast een afvaardiging uit Vught alleen een delegatie uit Haaren mee. Wel een mooie gelegenheid om samen met deze buren te leren van de initiatieven in de buurregio. Want de thuisblijvers hebben ongelijk gekregen; het was een leerzame en inspirerende bijeenkomst.

Op pad met Haaren
Het leren kennen van de buren, waaronder collega-wethouder Carine Blom, begon al meteen op weg naar Geldermalsen. De delegatie uit Haaren kwam ons oppikken in Vught om samen naar Geldermalsen te carpoolen. Het was jammer dat andere gemeenten er niet waren, maar deze beide gemeenten waren goed vertegenwoordigd. Bestuurlijk, ambtelijk en vanuit de lokale coöperaties. Waardevol, want zoals ook de ervaringen in de regio Rivierenland lieten zien is juist deze samenwerking zeer wenselijk om echte resultaten te realiseren.

Over energieakkoorden, coöperaties en windmolens
Aanjager in Geldermalsen is de energiecoöperatie 11Duurzaam (ivm de 11 kernen van de gemeente). Met vrijwillige adviseurs helpen zij inwoners om energiebesparing en energieopwekking te realiseren. Daarin lijkt het op Brabant Woont Slim, maar dan wel verder ontwikkeld. Een motivatie daarbij is het Gelders Energieakkoord, waarin meer dan 200 instellingen en organisaties in de provincie Gelderland zich hebben verbonden aan doelstellingen op het gebied van besparing, opwekking, mobiliteit en afval. Daarmee ontstaat er een doel als stip op de horizon om samen naartoe te werken. Inspirerend vond ik vooral ook de ervaringen rondom nieuw te plaatsen windmolens. Waar dit in eerste instantie vooral een project van ontwikkelaars was, werd via een coöperatie een aandeel afgedwongen voor bewoners zelf. Met als meerwaarde dat deze lokale investeerders een serieus rendement halen vanaf het moment dat de wieken draaien, maar ook dat er een rendement overblijft dat direct kan worden gebruikt voor nieuwe projecten.

Betrokken overheid
De duidelijke boodschap van 11Duurzaam en De Knop is dat samenwerking tussen coöperatie en gemeente noodzakelijk is. Alleen enthousiaste en gedreven bewoners die zich in een coöperatie verenigd hebben is niet voldoende. Als overheid alleen op verzoek faciliteren evenmin. Succes vraagt een gedeeld doel en de wil om er samen de schouders onder te zetten. Een gesteld doel kan worden nageleefd en gemonitord. Het Gelders Energieakkoord en lokale doelstellingen van de gemeente stimuleren echte voortgang. Daarnaast was het voor 11Duurzaam van belang om de mogelijkheid om een herkenbaar inlooppunt zoals De Knop te hebben.

Graag samen een succes van maken
Ondanks dat er zeker de nodige duurzame initiatieven in Vught lopen, is er nog veel te bereiken. Besluiten zoals extra investeringen bij sporthallen en scholen voor duurzame maatregelen en het recente besluit van het college geen uitzonderingen te maken op gasloos bouwen voor nieuwe aanvragen zijn mooie stappen. Maar het ontbreekt bijvoorbeeld nog aan een ambitieus (regionaal) energieakkoord. Ik ben graag bereid om een actievere rol op te pakken. Samen met de enthousiaste vrijwilligers van VET Vught – die ook aanwezig waren in Geldermalsen – en andere partijen die vooruit willen in Vught. Om samen een versnelling in Vught te realiseren en de ambities uit het coalitieakkoord te verwezenlijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.