Duurzaam ondernemen: van themabijeenkomst naar actie

Toen de Ondernemerskamer Vught (OKV) met het verzoek kwam om een themabijeenkomst ‘duurzaam ondernemen’ te organiseren, hoefde ik niet lang na te denken. Deze kans wilde ik direct met beide handen aangrijpen. Want dit past helemaal bij de ambities van het coalitieakkoord én hier is nog een grote slag te slaan in Vught. Dus was ik blij met de aanwezigheid van zo’n 70-80 ondernemers tijdens de themabijeenkomst in Novalis op 18 september.

Waar moet ik beginnen?
Eerder heb ik al eens mogen spreken tijdens een bijeenkomst van het MKB Vught over mijn portefeuille energie & klimaat. Daar heb ik de aanwezigen uitgedaagd om te zoeken naar besparingen in de bedrijfsvoering door slimme investeringen te doen of samen te werken. Maar… – en zo bleek ook tijdens de bijeenkomst van OKV, MKB en gemeente op 18 september – veel ondernemers willen wel, maar weten niet direct waar te beginnen. Wat echt werkt. Of hoe het te financieren.

Pak de kansen!
Het antwoord is deels dat we niet meteen van iedereen een gigantische sprong hoeven te verwachten. Gerichte, slimme investeringen en aanpassingen in de bedrijfsvoering zijn ook goed. Isoleer beter, leg zonnepanelen op het dak, vervang de verlichting door led, ga elektrisch rijden etc. En zoals Krijn Ratsma namens Energieke Regio mooi bepleitte: deze investeringen leveren u geld op. De eerste stappen zijn voordelig om te zetten, dus investeer en gebruik die opbrengst straks om minder rendabele investeringen te doen. Zelf was ik ook zeer gecharmeerd van de boodschap van Wytze Kuijpers van Cirkelstad: het verduurzamen van je onderneming, het voorkomen van uitval en afval, dat is echt ondernemerschap! Duurzaam denken is daarmee geen verplichting die de overheid moet opleggen, maar een intrinsieke eigenschap van ondernemers om efficiënter om te gaan met kapitaal, grondstoffen en mensen.

Van kans naar actie
Zelf heb ik in mijn introductie ook betoogd dat verduurzamen van je bedrijf als een kans moet worden gezien. En dat het mij niet uitmaakt vanuit welke motivatie de ondernemers aanwezig waren. Omdat ze zich groen willen laten voorkomen, omdat klanten erom vragen, omdat er financiële voordelen te behalen zijn of omdat ze intrinsiek willen bijdragen aan het klimaat. Als deze motivatie maar kan worden omgezet in daadwerkelijke actie. Waarbij ik het graag hoor, als regels van de gemeente deze verduurzaming in de weg staan. Dan kijken we samen of we deze belemmeringen kunnen wegnemen.

Stok én wortel
In het coalitieakkoord is ingezet op het informeren en faciliteren van ondernemers. Natuurlijk is het goed om te verleiden tot actie. Maar daarnaast ben ik niet vies van het afdwingen van duurzame maatregelen. Ik vind het uitstekend dat de controle op de naleving van de Wet Milieubeheer vanaf dit jaar is aangescherpt. Elk bedrijf met een bepaald energieverbruik (50.000 kW elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar) was eigenlijk altijd al verplicht om maatregelen te treffen die zich binnen 5 jaar terugbetalen. Nu moeten bedrijven voortaan deze inspanning aantonen. De gemeente zelf kan ook regels stellen. Vught gaat dat nu al doen bij ons pachtbeleid, waarbij goede zorg voor de bodem en biodiversiteit zwaarder gewogen gaat worden dan de prijs. Andere mogelijke maatregelen zijn ook financiële prikkels of sancties, zoals belastingvoordelen. Voorlopers kunnen we belonen en achterblijvers dwingen. Sowieso verwacht ik dat gemeenten snel meer doorzettingsmacht moeten krijgen om van de energietransitie – zowel bij particulieren als ondernemers – een succes te kunnen maken.

Rol van de overheid en ondernemer
De ondernemers die 18 september aanwezig waren, wilden graag iets doen aan het verduurzamen van hun bedrijf. Dat bleek ook uit de peiling tijdens de plenaire paneldiscussie. Opvallend was ook dat géén van de ondernemers daarbij wees naar de overheid als verantwoordelijke. Volgens Wytze Kuijpers zou dat ook haaks staan op ‘echt’ ondernemerschap. Wel zag een grote groep dit als een coproductie tussen ondernemers én overheid. Zonder dat precies duidelijk werd wat dan die rol of verwachting van de gemeente zou moeten zijn.

Nog vele stappen te zetten
Een zaal met 70-80 geïnteresseerde ondernemers is een goede uitgangspositie. Maar dan moet het wel een serieus vervolg krijgen. Want er is nog veel te bereiken in Vught. Recent kwam bijvoorbeeld adviesbureau Over Morgen met een bureaustudie naar het benutten van bedrijfsdaken (meer dan 1.000 m2) voor zonne-energie. Volgens deze benchmark zou Vught een potentie hebben van 349.761 m2 dak, goed om bijna 3.500 huishoudens jaarlijks van elektriciteit te voorzien. Hiervan wordt slechts 1% benut, waarmee onze gemeente onderaan bungelt in de benchmark. Ik weet zeker dat VET Vught dolgraag een deel van deze potentie zou willen omzetten in een postcoderoos. Goed voor de eigenaar van het gebouw én goed voor inwoners die duurzame energie willen. Maar zo zijn er nog tal van voorbeelden van maatregelen die ondernemers alleen of als groep kunnen zetten.

Wat wordt het vervolg?
Tijdens de eerste gesprekken met het OKV over de bijeenkomst, waren de initiatiefnemers er heel duidelijk over dat er ook concrete resultaten geboekt moeten worden. Niet een interessante middag en weer terug tot de orde van de dag. Maar hoe? Zelf was ik wel enthousiast over een idee dat tijdens een workshop van de Energieke Regio is besproken: de energiescan voor ondernemers. Een advies op maat van mogelijke maatregelen, zodat de ondernemer zelf bewust kan besluiten waarmee te beginnen. Ik proefde interesse om te kijken of OKV, Rabobank en gemeente dit samen konden aanbieden. Wellicht een interessante volgende stap voor Vught?

 

De foto die ik heb gebruikt is van fotograaf Ruud Strobbe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.