De kop is eraf: op naar een ambitieus lokaal klimaatbeleid

Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik me als wethouder vooral hard wil maken voor het thema energie & klimaat. Superenthousiast ben ik dan ook over de recente bewonersavonden over klimaatverandering en -adaptatie. Een mooie start om samen met de inwoners ambitieus beleid te maken.

Energietransitie met Reinier van de Berg
Dinsdag 26 maart trapten we af met een bewonersavonden met RTL-weer aan Reinier van de Berg. Hij nam de 70-80 aanwezigen mee in de effecten van klimaatverandering en wat we kunnen doen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zelf heb ik toegelicht wat de opgave voor de gemeente zelf is om de CO2-uitstoot terug te dringen, meer duurzame energie op te wekken in de regio en om gebouwen van het aardgas te halen. Een gigantische opgave waar we samen mee aan de slag moeten.

Oplossen met water en groen
Woensdag 10 april waren er zo’n 20-25 inwoners om na te denken over hoe we omgaan in Vught met extremer weer: hitte, droogte en heftige buien. Het antwoord hierop is eigenlijk altijd te vinden in de inrichting van onze openbare ruimte voor water en groen. Hittestress voorkomen we door verstening tegen te gaan en groen te plaatsen. Ruimte voor infiltratie en minder verstening helpt ook om wateroverlast tegen te gaan. En voor het opvangen van heftige buien worden verschillende plaatsen aangewezen waar buffers zijn om dat op te vangen.

Geen papieren tijger
Enthousiast werd ik vooral van de inbreng van bewoners zelf. Want de gemeente kan dit niet alleen (en moet dat ook zeker niet willen). Inwoners die zelf hun woning willen verduurzamen of met buren samen zoeken naar manieren om van het aardgas af te gaan. Inwoners die volop brainstormen over kansen om technieken om energie uit verval in oppervlaktewater, riolering of de toekomstige ingrepen in de N65 en spoor toe te passen bij wijken. Inwoners die niet willen wachten, maar direct zelf aan de slag willen met ‘blauwe tuinen’. Daar moeten we het van hebben! De gemeente moet dit ondersteunen met beleid, maar we moeten geen papieren tijger maken. Handen uit de mouwen en aan de slag!

Mooie voorbeelden zijn er al
Natuurlijk starten we niet helemaal van nul. Er zijn al diverse mooie acties ingezet: versneld alle openbare verlichting vervangen door led, voorbereidingen elektrisch deelautoproject, zonnepanelen op scholen en sporthallen en de opdracht om tot 0-op-de-meter gemeentelijke gebouwen te komen. Of de extra subsidie voor groene schoolpleinen, de actie ‘steen eruit, plantje erin’ en infiltratievragen bij herinrichting van straten. Zo is bij de herinrichting van de Loonsebaan vorig jaar al een groter hemelwaterriool aangelegd, zodat straks water van de N65 kan worden afgevoerd naar de lunetten op de Vughtse hei.

Unanieme steun voor de RES
Allemaal prachtige en waardevolle stappen, maar nog onvoldoende. Om de CO2-uitstoot in 2030 terug te dringen met 49%, is veel meer nodig. Dat is dan ook een regionale opgave, waarvoor alle gemeenten in Nederland samen met de regio een Regionale Energiestrategie (RES) moeten opstellen. Dat moet antwoord geven op de vraag waar in de regio op welke wijze duurzame energie opgewekt kan worden. In de regio Noordoost-Brabant zijn we druk bezig om deze opgave uit te werken. Ik ben dan ook blij dat de Vughtse gemeenteraad inmiddels unaniem heeft ingestemd met de startnotitie RES: het routeboekje om tot een strategie te komen.

Samen met inwoners uitwerken
Daarmee is de kop eraf, maar tegelijkertijd moeten we beseffen dat dit echt pas het begin is. Ik heb daarom bij beide bewonersavonden én in de gemeenteraad al betoogd dat dit de start is van een intensief proces met inwoners en belanghebbenden. Om stappen te zetten om van het aardgas af te gaan, heb ik de eigenaren van gebouwen hard nodig. Om grootschalig duurzame energie op te kunnen wekken (los van de vraag met welke techniek, maar ja dat kan ook windenergie zijn) heb ik ook begrip en draagvlak nodig. Om in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering is bewustwording nodig (en minder versteende tuinen!). Dat doen we dus samen met de inwoners van Vught, Cromvoirt en (vooruitlopend op de herindeling waar mogelijk alvast) Helvoirt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.