Beweegbank: start om meer bewegen te stimuleren

Donderdag 23 mei mocht ik de eerste beweegbank van Nederland officieel in gebruik nemen. Een bank die je uitnodigt om niet alleen te blijven zitten, maar ook wat beweegoefeningen te doen. Samen met de nieuwe jump stone – waar muziek uit komt als je erop springt – is hiermee een waardevolle uitbreiding gerealiseerd bij de bestaande beweegtoestellen naast de atletiekbaan in Vught-Noord. Maar de ambitie gaat veel verder.

Masterplan voor heel Vught
Op dit moment wordt er in overleg met MOVE Vught een zogenaamd masterplan uitgewerkt. Doel is om de openbare ruimte veel beter te benutten om inwoners te laten sporten en bewegen. Er zijn natuurlijk al de nodige voorzieningen in Vught zoals speeltuinen en sportveldjes. Ook heeft MOVE op diverse plekken al beweegroutes ontwikkeld. Maar het is allemaal nog wat onsamenhangend. Hoe kunnen we datgene wat er al is versterken en met elkaar verbinden? Daar moet het masterplan de richting voor geven. Zodat de komende jaren structureel kan worden geïnvesteerd in de openbare ruimte.

Voor alle leeftijden
Bewegen is gezond, ongeacht je leeftijd. Daarom wil ik graag iedereen uitdagen om in beweging te komen. Dan is het zonde dat we nu bijvoorbeeld speeltuinen vooral inrichten voor kinderen van een bepaalde leeftijd. Wel zoveel mogelijk afgestemd op de demografie van omwonenden, maar toch voor een beperkte groep. Ik ben groot voorstander van het ‘intergenerationeel inrichten’ zoals is geopperd door MOVE en raadslid Kim Dorna (toen nog burgerlid) bij de bespreking van de vorige begroting. Dat papa en mama of opa en oma niet alleen hoeven te kijken als de kleintjes aan het spelen zijn, maar zelf ook in beweging kunnen komen. Een mooi perspectief.

Volop ideeën
Het ontbreekt niet aan wensen en ideeën om de openbare ruimte in te richten. Vorig jaar tijdens de zomer is op het Lidwinaveld al een pannaveldje aangelegd op verzoek van jongeren zelf. De Vughtse IJsclub heeft al jaren een wens voor een openbare skeelerbaan ergens in de gemeente. Er ligt een vraag om iets mogelijk te maken voor bewegen voor senioren op velden bij De Heun. Verschillende straten vragen om speelvoorzieningen voor kinderen dichter in de buurt. Laatst mocht ik nog 5 jongeren ontvangen die ruim 400 handtekeningen hebben verzameld voor de aanleg van een BMX-baantje in Vught. MOVE Vught heeft plannen gemaakt voor het professionaliseren van de beweegroutes om daar zelfs linten van te maken door heel Vught, waarbij ook de wijkpunten met elkaar worden verbonden.

Geleidelijk samen realiseren
Net al deze wensen kunnen in één keer gerealiseerd worden. Daarvoor is juist het masterplan gewenst, zodat we elk jaar een stap voorwaarts kunnen zetten. Voor 2020 is wel alvast een flinke stap voorzien. In de kadernota 2020 stelt het college onder andere voor om geld beschikbaar te stellen voor de realisatie van een Cruyff Court (of een soortgelijk beweegplein) en een natuurspeeltuin. Deze beide initiatieven zouden uitstekend ingebed kunnen worden in een toekomstig beweeglint.

Kom in beweging
Bij het openen van de beweegbank mocht ik zelf ook in beweging komen. En wat meer bewegen is – met vooral uren achter het bureau in vergadering en bij borrels – geen overbodige luxe. Met instructies van Jeroen van MOVE en de bedenker van de beweegbank mocht ik wat oefeningen afwerken onder toeziend oog van belangstellenden van Prins Hendrik, MOVE, de gemeente, een klas van De Koningslinde en de pers. “Doe die oefening nog eens voor de foto.” “Kun je dit nogmaals doen voor het filmpje?” “Morgen heb ik spierpijn”, grapte ik al. Maar dat is eigenlijk vooral een reden om het juist vaker te doen. Oefening baart kunst. En dat zouden meer Vughtenaren mogen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.