Ben ik nu een Judas?!

‘Hoge bomen vangen veel wind’ zei iemand afgelopen zaterdag in de Avulo studio. Ik was er om – wéér – over De Speeldoos te praten. Natuurlijk wist ik dat al voor ik aan het wethouderschap begon. Zeker in dit lastige en emotionele dossier. Met moeilijke gesprekken, teleurgestelde gebruikers, een demonstratie en ingezonden boze brieven.

Demonstratie
“De Speeldoos moet blijven!” riepen de aanwezige demonstranten. Voorafgaand aan de raadsvergadering van 11 oktober kwam een stoet van kinderen die les hebben bij StarsOnStage met hun ouders, enkele vertegenwoordigers van huurders en diverse cultuurliefhebbers onder muzikale begeleiding van een combi van Net Zat en De Knolderapen naar het Raadhuis toe. Met handtekeningen voor het openhouden van deze mooie voorziening. “Speeldoos! Speeldoos! Speeldoos!”

De Speeldoos moet inderdaad blijven!
Aangezien de raadsleden net in een vertrouwelijke sessie over de rijksinfrastructuur zaten, namen de burgemeester en ik de handtekeningen en tekeningen aan. Het college en de voltallige gemeenteraad is het echter eens met de oproep dat De Speeldoos moet blijven. Ja, de lessen dans, musical en muziek moeten gewoon door gaan na 1 januari 2019. Ja, de verenigingen moeten de accommodatie kunnen blijven gebruiken na 1 juli 2019. En ja, de gemeente blijft daar geld voor ter beschikking stellen. Zonder te bezuinigen! Dus garandeert de gemeente de continuïteit van de activiteiten. Het liefst in De Speeldoos (afhankelijk van het bestuur), maar desnoods elders in Vught.

Broodje aap
Veel mensen snappen niet wat het probleem dan is. Snappen niet dat de gemeente en De Speeldoos al 14 jaar niet uit de impasse over verantwoording en besteding van subsidie komen. Dat is ook bizar. Dus ontstaan er geruchten en beweringen over een geheime agenda. Dat hiermee Jeugd- & Jongerencentrum Elzenburg rendabel gemaakt moet worden. Dat De Speeldoos tot een faillissement gedwongen wordt om dure appartementen te bouwen op deze centrale locatie. Of erger nog, dat het voltallige college en gemeenteraad het alleen doen omdat ze cultuurhaters zijn. Klinkklare nonsens!

Judas
Natuurlijk mag iedereen inhoudelijk een andere mening toegedaan zijn. Ik ga daarover altijd graag in gesprek. Lastiger is als het persoonlijk wordt gemaakt. Zoals in een ingezonden brief naar Het Klaverblad van 17 oktober. In een prachtig geschreven stukje fictie (ik kon er tussen alle verzinsels amper realiteit in ontdekken) werd ik uitgemaakt voor Judas. Reden was dat ik in app-contact met de directeur van De Speeldoos/StarsOnStage kenbaar maakte zijn teleurstelling over de subsidiebeschikking te begrijpen en zelfs te delen, maar de spelregels niet tijdens het spel aan te passen. Schijnbaar mag een empathische reactie niet (het delen van zulke appjes met derden is gek genoeg juist geen enkel probleem). En vervolgens blijkt het tevens ondemocratisch om niet te ‘luisteren’ naar de oproep van een deel van de bevolking om De Speeldoos te behouden.

Gesprekken, contacten en handtekeningen
Wat ik zelf het vervelendste vind aan het conflict tussen gemeente en De Speeldoos, is dat derden er de dupe van zijn: huurders, leerlingen, docenten en medewerkers. Dat uit ik dan ook in alle gesprekken die ik voer en de mails, berichten en apps waar ik op reageer. Maar dat wil niet zeggen dat de gemeente klakkeloos moet accepteren dat de besteding van jaarlijks € 350.000,- onvoldoende transparant mag zijn. Ook de 2.000 handtekeningen op een petitie veranderen daar niks aan. Hoewel daar nog wel iets op af te dingen is, nadat ik ze allemaal heb doorgenomen. Want een handtekening uit Thailand en een uit Canada acht ik minder relevant. Evenals de grappenmaker die de petitie heeft getekend met de naam ‘anonieme zaaddonor’. En bijzonder is ook dat de namen van 4 (oud-)wethouders en de burgemeester eronder staan, terwijl slechts één van die 5 personen echt zelf heeft getekend. Toch staan er zo’n 1.000 mensen uit Vught en Cromvoirt onder de petitie (de andere helft woont niet in onze gemeente). En dat begrijp ik, want het is een mooie voorziening voor de amateurkunst. En wie daar gebruik van maakt, wil die ook graag behouden. Terecht! Maar dat is onvoldoende reden om dan geen goede financiële afspraken te maken.

Cultuurhater
Het gaat dus niet om Elzenburg (daar kunnen echt alle activiteiten uit De Speeldoos niet bij) of woningbouw (heel graag meer betaalbare woningen, maar absoluut niet ten kostte van een centrum voor amateurkunst), maar om een discussie over de verantwoording van subsidie. Daar blijf ik bij. Maar al open ik nog zoveel Elbrimale’s, deel ik prijzen uit voor Vught Klassiek en bezoek ik optredens van lokale artiesten, als je de financiering van De Speeldoos wilt aanpassen ben je voor sommigen sowieso een cultuurbarbaar.

Persoonlijke reacties blijven
Dat is ongenuanceerd en vervelend, maar daar wil ik me niet aan aanpassen. Wie me appt, belt, mailt of tagt op Facebook, krijgt meestal een persoonlijke reactie. Dat wil ik blijven doen. Ik verdedig de gemaakte beleidskeuzes en licht deze toe. Ik ga in op onderdelen die anders en beter moeten. En ik toon ook begrip voor teleurstelling en nadeel dat ervaren kan worden. Maakt me dat dan een Judas? Als dat zo is, beschouw ik het als een geuzennaam. Dan blijf ik graag een Judas!

5 reacties

 1. Beste Toine,

  Wederom heb je het helder verwoord en ik begrijp het en sta achter je standpunt. Ook ik liep namens Toneelgroep DOE’K (penningmeester) mee in de optocht naar het gemeentehuis. Wij hebben al ruim 30 jaar (eind januari ) onze voorstellingen (zonder subsidie) in de speeldoos en willen natuurlijk dat we daar mee door kunnen gaan. Zodra je weer in rustiger vaarwater zit wil ik graag eens met je van gedachte wisselen hoe het straks ook voor ons en onze bezoekers betaalbaar blijft omdat ik vrees dat de speeldoos de tarieven stevig zal gaan verhogen. Wij zijn van oorsprong een Vughtse club maar door de jaren heen heeft het aantal leden buiten Vught de overhand gekregen. Nogmaals dit heeft geen haast maar tegen de tijd dat wij weer vierdaagse gaan lopen zou ik graag duidelijkheid willen. In september starten wij altijd met de repetities voor het nieuwe seizoen vandaar.
  Nogmaals succes om uit de impasse met de speeldoos te komen maar blijf bij je standpunt.

 2. Beste Toine,

  Zeer helder en duidelijk verwoord.

  Met hartelijke groet.

  Wim de Kroon

 3. Heel duidelijk Toine. Er lopen hier veel zaken en meningen door elkaar.
  We hebben ben niets aan een wethouder die met alle winden meemaakt, dus respect!
  Marie-Louise

 4. Beste Toine,
  Toch een beetje jammer dat je terugvalt op 14 jaar terwijl de Raad hier duidelijk een streep onder had gezet. Het afgesproken 24 stappenplan is op de laatste 2 na volledig uitgevoerd. Jammer dat B&W dan de opdracht terug geeft omdat partijen het er niet over eens? waren. Maar ka dat was natuurlijk een gevolg van het ene zinnetje over de Speeldoos in het coalitie akkoord op hoofdlijnen. Daarnaast is het echt wel naïef om te stellen dat sluiting een verantwoordelijkheid is van het Stichtingsbestuur terwijl je in het genoemde appje zelf stelt dat de enige manier om een faillisement te voorkomen (als gevolg van het besluit), overdracht van verantwoordelijkheden naar de gemeente is. Dan hoeven ze zich ook geen zorgen meer te maken over de verantwoording van de subsidie. Daarnaast stoort het me enorm dat jullie compleet verrast waren door de manifestatie, terwijl ik zelf de gemeentesecretaris geïnformeerd heb over de gang van zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/