‘Bedankt dat je langzamer rijdt!’

Donderdagmiddag 25 oktober stond ik op een hoogwerker een spandoek op te hangen boven de Van Voorst tot Voorststraat. Dit is een van de straten die is gekozen voor deelname aan de actie ‘Bedankt dat je langzamer rijdt’. Samen met buurtbewoners, Veilig Verkeer Nederland (VVN), de politie zet de gemeente hiermee in op beïnvloeding van het gedrag van automobilisten.

Actie samen met de buurt
Draagvlak in de buurt is van groot belang voor het succes van deze actie. Daarom start elke actie met een bijeenkomst voor bewoners om zelf de problemen te bespreken. Daarbij is ook informatie over snelheid, overtredingen en intensiteit van het verkeer beschikbaar op basis van metingen en waarnemingen. Zelf ben ik begin oktober ook aangeschoven bij zo’n startavond in Cromvoirt voor de St.-Lambertusstraat. Natuurlijk start dat met discussie over de fysieke inrichting en wat er anders zou kunnen of moeten. Maar deze actie richt zich echt op beïnvloeding van het gedrag. Een straat kan nog zo goed ingericht zijn, als de weggebruiker de gaspedaal flink induwt blijft het een aantasting van de leefbaarheid voor de buurt. Het is dan ook goed om te zien dat een groep buurtbewoners bereidt is de handen uit de mouwen te steken voor een veiligere leefomgeving.

Start met 3 straten
Vught voert in 2018 en 2019 deze actie uit op 3 plekken in de gemeente: Van Voorst tot Voorststraat, Loonsebaan en de St.-Lambertusstraat. Het gaat hierbij namelijk om straten die volgens de landelijke normen correct zijn ingericht voor de geldende snelheid, maar waar toch overtredingen worden geconstateerd en meldingen worden gemaakt. Natuurlijk zijn dit niet de enige 3 straten in de gemeente waarvoor dat geldt. Helaas niet. Maar er is voor gekozen om op deze 3 plekken lokaal ervaring op te doen met de actie.

Spandoeken, sandwichborden en stickers
De aftrap was dus in de Van Voorst tot Voorststraat. Met veel media-aandacht werd samen met enkele bewoners, VVN en de politie gestart met het aanbrengen van materialen in het straatbeeld. Allereerst een spandoek over de volle breedte van de weg met behulp van een hoogwerker. Daarna sandwichborden om lantaarnpalen en bomen aan weerszijden van de weg. En tot slot nog stickers op verschillende plekken in het straatbeeld en op de kliko’s. Allemaal met dezelfde boodschap: ‘Bedankt dat je langzamer rijdt’. Oftewel, kijk even op je snelheidsmeter en pas je snelheid aan.

Werkt dit echt?
Het oogt misschien wat vreemd: is een spandoek ophangen echt effectiever als een hogere drempel in de weg? Deze actie is inmiddels beproefd op andere plekken en heeft daar goede resultaten laten zien. Zelfs met een blijvend effect. Maar de kracht zit hem dan wel in de herhaling van de actie. Gek genoeg werkt een extra verkeersbord of drempel niet perse beter, omdat vaste voorbijgangers ‘blind’ worden voor deze standaardinrichting. Het wordt dan steeds vanzelfsprekender om harder te rijden. Juist een nieuwe aanduiding – spandoeken, borden, stickers, de smileys etc. – hanger even in de straat en maken mensen bewust van de snelheid. Verbeteringen in de fysieke inrichting moeten daarom gepaard gegaan met gedragsbeïnvloeding. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de resultaten op deze plekken op de korte en langere termijn.

2 reacties

  1. Hoi Toine, graag zou ik eens met je willen praten over de verkeersveiligheid in onze nieuwe wijk. Er komen steeds meer jonge gezinnen te wonen, maar veilige oversteekplaatsen bijvoorbeeld ontbreken nog steeds. Hoe kunnen we de veiligheid en luchtkwaliteit van onze wijk verbeteren?
    Tot snel!

  2. Hoi Paul,
    Een afspraak maken kan natuurlijk altijd. Het is handig om dat even te doen via het bestuurssecretariaat (https://vught.nl/wethouder-t-van-de-ven). Meestal wordt er dan wel gevraagd of er al ambtelijk contact is geweest om ideeën te bespreken of knelpunten op te lossen.
    Groeten,
    Toine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.