Aan boord van D’n Blauwe Schuit

Wat een eer! Bij hoge uitzondering mocht ik als afgevaardigde namens het college meevaren op D’n Blauwe Schuit, de prinsenwagen van Alfredo. Daarmee reed de prinsengroep van Dommelbaorzedurp zondag 16 september mee in de Brabantse Stoet in Bergen op Zoom. Deze Stoet der Stoeten was een eenmalige viering van Brabantse loopcultuur. Met o.a. gildes, muziekkorpsen, schapenhoeders, reuzen en allerlei karren en wagens.

Mee namens het college
Burgervaojer Ties van Maurick tot den Pickensteeg had eerder gevraagd of er een vertegenwoordiger van het college mee wilde. Toen de burgemeester niet kon – omdat hij al meeging met een Bossche carnavalsclub waar hij dassendrager van is – was de keuze snel gemaakt. Als enthousiast carnavalsvierder in Dommelbaorzedurp wilde ik graag mee als genodigde. En het sloot ook prima aan bij mijn portefeuille als wethouder cultuur. Dus stapte ik deze zondag in de bus richting Bergen op Zoom samen met de prinsengroep, JJ-bende en notabelen uit Dommelbaorzedurp.

Mooi evenement
Vooraf was de vraag wat er precies zou gaan gebeuren tijdens deze dag. Duidelijk was dat een initiatief vanuit de ‘hoeders’ van de Brabantse cultuur, stevig ondersteund door de provincie en de commissaris van de koning zelf, een breed vertoon van allerlei Brabantse loopculturen wilden tonen. In een gigantische optocht met ruim 100 verschillende deelnemende groepen afkomstig uit geheel de provincie Noord-Brabant, maar ook uit het Vlaamse Brabant. In ieder geval was alles tot in de puntjes geregeld. De prinsenwagen was door een dieplader opgehaald in Vught en naar Bergen op Zoom gebracht. Voor busvervoer voor onze groep was gezorgd. En ook in Bergen op Zoom ontbrak het niet aan een uitgebreid lunchbuffet en wat consumptiebonnen voor een versnapering na de optocht. Met een live uitzending via Omroep Brabant kon iedereen meegenieten van deze unieke optocht.

Afpilsen met de commissaris
Na afloop van de optocht zijn we na wat drankjes in evenementenzaal De Stoelemat nog even de stad in gegaan. Op de Grote Markt was de stoet tegen die tijd reeds voorbij. Maar in het Stadhuis was nog een afterborrel bezig. Waarop prins Alfredo en ikzelf bedachten dat we best even daar konden gaan kijken. Binnen bleken ook De Kikvorschen – inclusief onze burgemeester – aanwezig. Dus hebben we daar nog gezellig wat gedronken tussen alle genodigde notabelen zoals de commissaris en gedeputeerden. Helaas was onze Vughtse gedeputeerde Henri Swinkels afwezig i.v.m. afspraken in Grave zo wist de commissaris te vertellen. Na het bedanken van de burgemeester van Bergen op Zoom, was het aan het begin van de avond tijd om de bus op te zoeken voor de terugreis. Het was een mooie dag geweest!

2 reacties

 1. Een mooie beschrijving van een schitterende dag !
  Het was ook voor Dommelbaorzedurp een eer de wethouder van Cultuur mede aan boord te hebben.
  Als liefhebber van Cultuur in het algemeen en Carnaval in het bijzonder hebben we u volop zien genieten.
  Dat stemt ons, mede met andere de reeds ontvangen complimenten, zeer tevreden.
  Dommelbaorzedurp heeft zich geweldig gepresenteerd en Vught op de Brabantse cultuurkaart gezet.

  Een trotse voorzitter van Dommelbaorzedurp
  Reinier Straatman

 2. Beste Toine,
  Je hebt een prachtig stukje geschreven wat heel duidelijk weergeeft hoe die mooie Brabantse dag is verlopen.
  Ik heb je stukje opgeslagen in het archief van Dommelbaorzedurp.

  Een trotse Durpspensionaoris
  Wim de Kroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

https://www.headphonage.com/